Aslında şu an balkabağının mevsimi değil ama bu nefis balkabağı çorbasını bloğa eklemek için soğuk günleri beklemeyeceğim.
Balkabağı kabak ailesinin kuzeni olup, ne tam bir sebze ne tam
bir meyvedir. Ekim ayından itibaren tezgahlarda yerini alan balkabağı yılbaşına
doğru zirve yaparak kış boyunca soframızı şenlendirir ve bahar aylarına kadar
tüketilebilir. Yağ ve kalori oranı düşük, liften yana zengindir. A, B ve
C vitaminleri ile potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum,
çinko, demir gibi madensel elementler içerir. Balkabağının en önemli
özelliği yüksek miktarda beta karoten (A vitamini) içermesi olup
bu vitamin cildimizin ve tüm yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için
gereklidir. Alzheimer hastalığından koruyucu etkileri olan, özellikle göz ve
beyin sağlığı için mükemmel bir besindir. Bağışıklık sistemimizi de güçlendirir.
Genelde tatlısını tükettiğimiz, bir sürü de faydası olan bu
meyvemsi sebzenin tatlısından sıkılanlar, içecek sıcak ve değişik bir tas çorba
arayanlar bu tarif sizler için…
Malzemeler
(4, 5 kişilik) :
750
gr. Balkabağı
1 büyük adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
5,
6 su bardağı tavuk suyu
1 adet patates
1 orta
boy havuç
2
yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı elma sirkesi
tuz, karabiber, muskat
Balkbağının
kabuğunu soyun ve çekirdeklerini alın kabaca doğrayın.
Soğanı, patatesi, havucu soyup kabaca doğrayın.
2 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin. Soğanı ekleyip 1 – 2
dakika çevirin. Balkabağı patatesi ve havucu ekleyip 1 – 2 dakika daha çevirin.
Tavuk suyunu ve muskat rendesini ilave edin. Tuz ve karabiberle
baharatlandırın.
Kapağını kapatıp, sebzeler pişene kadar pişirin.
Piştikten sonra ateşten alın.
Blendırdan
geçirin. 1-2 dakika daha kaynatıp
ocaktan alın.
2 yemek kaşığı kremayı ve sirkeyi ekleyerek tekrar karıştırın.
Afiyet
olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder