1 Nisan 2016 Cuma

Balkabağı Çorbası

                          

Aslında şu an balkabağının mevsimi değil ama  bu nefis balkabağı  çorbasını bloğa eklemek için soğuk günleri beklemeyeceğim.


                      
                                
                                 




Balkabağı kabak ailesinin kuzeni olup, ne tam bir sebze ne tam bir meyvedir. Ekim ayından itibaren tezgahlarda yerini alan balkabağı yılbaşına doğru zirve yaparak kış boyunca soframızı şenlendirir ve bahar aylarına kadar tüketilebilir. Yağ ve kalori oranı düşük, liften yana zengindir. A, B ve C vitaminleri ile potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, çinko, demir gibi madensel elementler içerir. Balkabağının en önemli özelliği yüksek miktarda beta karoten (A vitamini)  içermesi olup bu vitamin cildimizin ve tüm yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gereklidir. Alzheimer hastalığından koruyucu etkileri olan, özellikle göz ve beyin sağlığı için mükemmel bir besindir. Bağışıklık sistemimizi de güçlendirir.
Genelde tatlısını tükettiğimiz, bir sürü de faydası olan bu meyvemsi sebzenin tatlısından sıkılanlar, içecek sıcak ve değişik bir tas çorba arayanlar bu tarif sizler için…

Malzemeler (4, 5 kişilik) :
750 gr. Balkabağı
1 büyük adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
5, 6 su bardağı tavuk suyu
1 adet patates
   1 orta boy havuç
2 yemek kaşığı krema
1  yemek kaşığı elma sirkesi
 tuz, karabiber, muskat
Balkbağının kabuğunu soyun ve çekirdeklerini alın kabaca doğrayın.
Soğanı, patatesi, havucu soyup kabaca doğrayın.
2 yemek kaşığı tereyağını tencerede eritin. Soğanı ekleyip 1 – 2 dakika çevirin. Balkabağı patatesi ve havucu ekleyip 1 – 2 dakika daha çevirin.
Tavuk suyunu ve muskat rendesini ilave edin. Tuz ve karabiberle baharatlandırın.
Kapağını kapatıp, sebzeler pişene kadar pişirin.
Piştikten sonra ateşten alın.
Blendırdan geçirin. 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
2 yemek kaşığı kremayı ve sirkeyi  ekleyerek tekrar karıştırın.
Afiyet olsun…





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder